مراحل خط تولید خوراک دام شامل به این صورت است که مواد خام مختلف به خوراکی مغذی و باکیفیت برای انواع دامها (مانند گاو، گوسفند، مرغ و آبزیان) تبدیل میشوند.در این مقاله آشنایی با مراحل خط تولید خوراک دام را به طور خلاصه توضیح داده ایم.
آشنایی با مراحل خط تولید خوراک دام
انتخاب و خرید مواد اولیه:این مرحله مواد اولیه با کیفیت بالا و متنوع مثل غلات ها ، مکمل های معدنی و ویتامینی،روغن ها و سایر افزودنی ها خریداری میشود.
آمادهسازی مواد اولیه: مرحله بعد ورود مواد اولیه به خط تولید است.در این مرحله تمیز کردن،غربال کردن و خرد کردن مواد اتفاق می افتد. در این فرآیند، ضایعات و مواد خارجی از مواد اولیه جدا میشود تا خوراکی باکیفیت حاصل شود.
آسیاب کردن: این مرحله مواد اولیه خشک آسیاب شده و تبدیل به ذرات ریزتری می شوند.آسیاب کردن باعث بهبود قابلیت هضم خوراک می شود.
مخلوط کردن (میسینگ): بعد از اینکه مواد ها آسیاب شدن مواد اولیه مختلف طبق فرمولاسیون مشخص با هم مخلوط میشوند. فرمولاسیون خوراک دام با توجه به نیازهای غذایی دام تعیین میشود و به بهبود سلامت و رشد دام کمک میکند.
بخاردهی و تنظیم رطوبت:برای افزایش قابلیت هضم و خوش خوراکی، مخلوط مواد آسیاب شده در دستگاههای مخصوصی به بخار و رطوبت داده می شود. این مرحله بافت خوراک را بهبود میبخشد و برای فرآیند بعدی پلت سازی آماده میکند.
پلتسازی (پرس پلت): این مرحله مواد مخلوط شده و مرطوب میگردد و در حین تحت فشار بودن شکل پلت های خوراکی را به خود میگیرند.
خشک کردن و سرد کردن: بعد از مرحله پلت سازی خوراک مرطوب به خشک شدن نیاز دارند.این مرحله خوراک هارا در دستگاه های خشک کن عبور میدهیم تا رطوبت اضافی آن گرفته شود.خشک کردن خوراک ها از رشد قارچ ها و میکروب ها جلوگیری میکند.
غربالگری و بستهبندی:در این مرحله، خوراک پلت شده از دستگاه های غربالگری عبور می کند تا پلت های سالم از خوردهها و ذرات اضافی جدا شوند. سپس خوراک نهایی بستهبندی و آماده ارسال به بازار میشود.
کنترل کیفیت و آزمایش:در همه ی مراحل تولید آزمایشات کیفیتی صورت میگیرد تا مطمئن شود که خوراک ها از ارزش غذایی برخوردار هستند یا خیر.
انبارداری و توزیع:خوراک بسته بندی شده در انبارهای استاندارد نگهداری و سپس به مشتریان و دامداران توزیع می شود. شرایط انبارداری باید به گونه ای باشد که از فساد و تغییر کیفیت خوراک جلوگیری شود.
جمعبندی
بر اساس مواردی که اشاره کردیم متوجه شدیم که راه اندازی خط تولید خوراک دام نیازمتد طرح و نقشه اولیه می باشد. بر اساس این طرح تمامی دستگاه ها، تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز طبق ظرفیت و بودجه کارفرما محاسبه و تعیین میگردند. استفاده از دانش مهندسین و متخصصین برای موفقیت صددرصدی در راهاندازی خط تولید مواد غذایی خوراک دام بسیار مهم و ضروری می باشد. با مشخص شدن دقیق نیازها و استفاده از تجهیزات استاندارد مثل ماشین آلات تولید خوراک دام و طیور و آبزیان میتوان خوراک دام با کیفیت را با کمترین هزینه تولید و عرضه کرد.